krokusar och sol i rosengård

Hörrni, vårdagjämningen har varit och det faktiskt vår på riktigt i Skåne nu. Hela Lund är fullt av krokusar och snödroppar, men det säkraste vårtecknet av alla är väl ändå att domkyrkans vägg fylls av soltörstande människor som blundar mot himlen och har en falafel i handen. Och det är varmt. Alltså det känns, på riktigt, när solens strålar smeker kinderna. Malmös uteserveringar har öppnat för säsongen, möllevångstorget blev helt plötsligt mycket mindre när staketen och stolarna ställdes ut, och jag har nu det nattliga bruset utanför fönstret från den indiska restaurangens servering. Jobbigt innan tenta, nu bara härligt.
 
För några dagar sedan tog jag och tre klasskompisar bussen till ett lika soligt Rosengård för att besöka ett hem för ensamkommande ungdomar. Ett litet studiebesök där vi fick träffa några riktiga eldsjälar, sitta i soffor och dricka kaffe och smaka iranskt godis från någon högtid som firades dagen innan vi var där. Alltså, stämningen där - älskart! Vi kom in i ett rum med stora fönster och allting badade i ljus, kaffekokaren var igång och några i personalen stod och hackade aubergine och lök och slängde i en enorm gryta. I med kokosmjölk. Kryddor. Mer grönsaker. Vi blev så himla välkomnade och sedan blev vi kvar längre än vad som var tänkt för att vi hade så mycket att fråga och prata om. Jag kände att jag verkligen fick en inblick i denna typ av verksamhet, och att min uppfattning om dessa ställen och personerna där i mångt och mycket varit helt fel. 
 
Nu är det bara nedräkning till april som gäller. Vårjackan ska fram, tentaresultatet kommer, påsken ska spenderas i Stockholm (<3) och kanske är det dags för första doppet i havet på Ribersborgs kallbadhus? Det vore något. 

du, jag slänger ner en nyckel ifrån fönstret i köket, jag bor fyra trappor upp och du är välkommen in

Rubriken är från Maggios låt och den stämmer in så bra på förra helgen, förutom att jag råkar bo endast en trappa upp och inte fyra. Men jag hade inflyttningsfest för att fira lägenheten och totalt var vi sjutton stycken hemma hos mig som blandade drinkar, spillde vin, hade musikquiz, trängdes i köket och babblade på. Så himla fint. Vi spelade musik från min högtalare jag köpte för fyra år sedan i Bangkok och den påminde oss ständigt, på thailändska, att den var låg på batteri. Malmönatten var högljudd utanför men jag är övertygad om att ingen hade så roligt som vi. Jag fyllde bord och fönsterbrädor med inflyttningspresentväxter och buketter och hela mitt hem är så grönt och vackert just nu. Synd att jag inte varit hemma på hela veckan och njutit av det då tentaplugget stjäl tolv timmar om dagen av mitt liv.
 
Kanske knäppt att säga men jag gillar tentaplugget på något vis ändå. Det är ett sådant intensivt stimulerande av hjärnan och man får klura och diskutera, fråga och spåna lite, och vi samlas ett litet gäng och gosar ihop hos, fikar och dricker kaffe. Det blir mörkt men vi är kvar på Socialhögskolan och har alla rum och korridorer för oss själva. Vi sitter vid de stora fönstrena och får gratis kaffe i caféet om vi tajmar dem när de stänger, och vi värmer matlådan vi tagit med till middag och flikar lagböcker i regnbågens alla färger. När jag kommer hem vid åtta-nio om kvällarna strosar jag runt i underkläder ett tag och försöker diska undan sådant jag lämnat sedan flera dagar, men sedan faller jag i säng bums. 
 
 
Linh hade med sig sin polaroidkamera i lördags på festen, hur roligt?! Här är en bild på mig, Linh och Lisa från kvällen - jag håller i den bilden vi tog på hela sällskapet minuten innan. Fint med små värdefulla kvalitetsbilder från kvällen, endast två stycken. Vilken skillnad från inflationen av bilder det blir när man knäpper med systemkameran  eller mobilen.