everything that happens is from now on

Min mest melankoliska men också finaste tågmusik är Bon Iver och R YX. Tågmusik är alltså sådan musik som passar ypperligt bra när man åker tåg, helst flera timmar medan landskapet fladdrar förbi och hörlurarna stänger av en från omgivningen och det enda som spelar någon roll är ens egna tankar och kaffet i termosen. Jag har haft så många vemodiga tågresor under förra året att känslan numera nästan infinner sig av sig själv så fort jag sätter mig på ett tåg, även om jag egentligen känner mig upprymd just nu. Förra året var jag alltid på väg bort ifrån eller till någonting som var tvärtemot det jag egentligen ville.
 
Häromdagen tänkte jag mycket på vad som sker i allas liv, samtidigt, överallt, jämsides med mitt eget. Banal tanke, kan tyckas. Men jag skulle åka och titta på ett par pinnstolar i Lund, och minuten innan jag skulle gå på bussen smsade personen och sa att det inte passar så bra längre, för att dennes farmor dog. Och jag tänkte på samtalet som måste ha skett medan jag gick på Malmös blåsiga januarigator på väg till busshållplatsen. Jag var glad över att jag kanske skulle ha ett par stolar i mitt kök snart, medan någon annan i samma ögonblick förlorade en kär person som jag inte vet någonting om. Och jag tänkte på när min gammelmormor dog, som var en av dem som betydde allra mest i världen, och hur jag satt på det där flyget från Vietnam till Thailand och såg solen genom molnen och inte kunde fatta hur livet bara kunde pågå precis som vanligt fastän hon var borta. 
 
Jag tänker också på alla fina ögonblick, små saker som sker hela tiden, vissa i några fåtal sekunder, andra lite längre än så. De finaste är sådana som man så lätt kan missa, men så lyckas man förnimma dem, känna dem, se. Som ett par som står och hånglar i motljuset på trottoarkanten en tidig morgon. Skylten om ballongförbud på Malmös tågstation som får mig att le. Glädjetjuten på dansgolvet när låten från SKAM spelas och de blinkande lamporna och svetten. När någon jag inte känner så bra kramar om mig och säger att jag är fin. Hur himlen över havet är helt rosa och orange innan solen går ner vid Ribersborg. Dofterna och luftfuktigheten och lugnet på Plantagen mitt på en vardag. Ett snett leende och ett skämt från en främmande person. Lite så.
 
 

Kommentera här: