everything that happens is from now on

Min mest melankoliska men också finaste tågmusik är Bon Iver och R YX. Tågmusik är alltså sådan musik som passar ypperligt bra när man åker tåg, helst flera timmar medan landskapet fladdrar förbi och hörlurarna stänger av en från omgivningen och det enda som spelar någon roll är ens egna tankar och kaffet i termosen. Jag har haft så många vemodiga tågresor under förra året att känslan numera nästan infinner sig av sig själv så fort jag sätter mig på ett tåg, även om jag egentligen känner mig upprymd just nu. Förra året var jag alltid på väg bort ifrån eller till någonting som var tvärtemot det jag egentligen ville.
 
Häromdagen tänkte jag mycket på vad som sker i allas liv, samtidigt, överallt, jämsides med mitt eget. Banal tanke, kan tyckas. Men jag skulle åka och titta på ett par pinnstolar i Lund, och minuten innan jag skulle gå på bussen smsade personen och sa att det inte passar så bra längre, för att dennes farmor dog. Och jag tänkte på samtalet som måste ha skett medan jag gick på Malmös blåsiga januarigator på väg till busshållplatsen. Jag var glad över att jag kanske skulle ha ett par stolar i mitt kök snart, medan någon annan i samma ögonblick förlorade en kär person som jag inte vet någonting om. Och jag tänkte på när min gammelmormor dog, som var en av dem som betydde allra mest i världen, och hur jag satt på det där flyget från Vietnam till Thailand och såg solen genom molnen och inte kunde fatta hur livet bara kunde pågå precis som vanligt fastän hon var borta. 
 
Jag tänker också på alla fina ögonblick, små saker som sker hela tiden, vissa i några fåtal sekunder, andra lite längre än så. De finaste är sådana som man så lätt kan missa, men så lyckas man förnimma dem, känna dem, se. Som ett par som står och hånglar i motljuset på trottoarkanten en tidig morgon. Skylten om ballongförbud på Malmös tågstation som får mig att le. Glädjetjuten på dansgolvet när låten från SKAM spelas och de blinkande lamporna och svetten. När någon jag inte känner så bra kramar om mig och säger att jag är fin. Hur himlen över havet är helt rosa och orange innan solen går ner vid Ribersborg. Dofterna och luftfuktigheten och lugnet på Plantagen mitt på en vardag. Ett snett leende och ett skämt från en främmande person. Lite så.
 
 

jakten på den perfekta pinnstolen och mörkret hemma

Min tredje termin på universitetet har börjat och nu är det juridik hela vägen fram till sommaren som gäller. Vi hade en rolig introduktion i måndags där läraren bekräftade våra rädslor men även skojade lite och lugnade oss med att det kanske inte är så farligt som vi tror. Jag kände mig nöjd när han sa att tentadelen om skuldsanering numera inte innehåller en enda siffra eftersom "ni är ju trots allt socionomstudenter och ni har valt den här utbildningen för att aldrig mer behöva hålla på med matematik" - exakt min tanke! Så det känns bra (tydligen hade det varit katastrofala tentaresultat för några år sedan då stressade socionomstudenter+juridiktenta+siffror inte var en bra kombination). Något som känns mindre bra är jag att beställde lagboken för 2017 precis och den kostade nästan niohundra riksdaler, och jag är lite nervös för tempot och pressen som den här terminen kommer innebära. Men efter att ha haft första föreläsningen känner jag dock att det nog blir väldigt intressant, och nästa vecka ska jag och en klasskompis gå på huvudförhandling på tingsrätten. Vi väljer vilken vi vill gå på just nu. Scrollar igenom schemat på Malmö tingsrätt som biofilmerna på SF. Människosmuggling? Spännande, men för många timmar. Narkotikabrott? Grov misshandel? Mordbrand? Ujujuj. 
 
Det roligaste i mitt liv just nu dock är att jag har flyttat in i min alldeles egna lägenhet. Första egna bostaden någonsin (ja, alltså, det är en hyresrätt MEN ett förstahandskontrakt så det är ändå på riktigt). Mitt namn på dörren, mina grejer, mina krukväxter, inget mer kånkande och släpande och flyttande hit och dit. Känns ganska fantastiskt. Eftersom att jag inte får mina grejer från Stockholm förrän till helgen lever jag nu ganska spartanskt i den tomma, ekande bostaden. Jag värmer mat från matlådor i den enda köksgrejen jag har: stekpannan. Jag har bara belysning i badrum och kök samt en liten sänglampa på fönsterbrädet i vardagsrummet. Sover på luftmadrass. Oskönt men helt okej, bara några dagar till så har jag alla mina pryttlar. Fördriver tiden med att försöka att inte somna när jag läser första juridikboken (civilrätt) och kollar blocket ungefär var tredje timme för att se om någon lagt upp annons på pinnstolar eller slagbord. 
 
Egen lägenhet, alltså. Fan vad fint. 

ett nytt år

Som alltid fattar man ju inte att ytterligare ett år har passerat så snabbt. Ett helt år av årstidsväxlingar, kökshäng på hemmafester, tentor, havsbrisar, hångel, flyttlådor som kånkats hit och dit, resor till andra länder och nya möjligheter. 2016 blev ett bra år. Jag har varit mer glad än ledsen, men när jag har varit ledsen har jag varit hysteriskt nere. Tjoff, så faller jag från molnens mjuka stuns rakt ner i marken och ibland kravlar jag mig inte upp från den på ganska lång tid. Men året bjöd på så mycket nytt och roligt ändå. Jag flyttade till en helt ny stad, kirrade mitt allra första kontrakt på en lägenhet, började plugga och fick anstränga mig mentalt (kuggade inte en enda tenta!), lärde känna nya vänner. Jag hade en fantastisk sommar i Stockholm. Jag började året i Panama, och besökte sedan England, Danmark och Frankrike. Och, jag har skrattat så mycket. 
 
Nu har det varit nyårshelg som ni vet och jag har varit så, så glad och spenderat i princip tre dygn med mina vänner. Jag har ätit trerätters med mina bästa personer bland silverballonger och glitter, spelat spel och skrattat tills jag fått magont och tårar i ögonen, stått på ett tak och sett fyrverkerier, druckit bubbel, tänt tomtebloss. Ätit frukost framför Skam (lätt höstens bästa serie, jag har fått känna och tänka så mycket när jag sett den), haft pizzalunch i en söndagstrött restaurang, promenerat i solen, legat i soffan och flätat hår, somnat till film, känt mig så trygg, varm och dåsig. Det är nästan så att jag kände mig lite ensam och nere idag bara för att vardagen återvände, samtidigt som jag fått tanka på rejält med värme och kärlek att det också känns som att jag kan leva på det iallafall hela januari.
 
Puss, och gott nytt år! 
 
 
personerna på bilden som förgyllde helgen är Anton, Viktor, Elin, Erik och så Malin som fotograferade.