jag bokade en flygbiljett idag!

Okej, så idag är det en helt vanlig mulen tisdag och jag sitter utan bh i soffan med tofflor på fötterna, en stor knut på huvudet, datorn i knät och avsvalnat alldeles för starkt kaffe på soffbordet. Brittsommaren verkar ha vinkat hejdå för sedan två dagar tillbaka har folk i stan börjat klä sig i mer typiska septemberkläder, typ kappor och ordentliga skor. Jag skriver en psykologiuppgift och jämför Freud med kognitivismen och det flyter på rätt bra. 
 
En bra grej är att min pappa är i stan för att jobba. Han ringde mig imorse och sa att han bara var tre gator ifrån mitt hus och lät lika glad som ett barn som listat ut var påskägget är gömt. Vi ska äta middag ikväll innan han far hem till Stockholm igen, men det blir inget långt avsked för redan till helgen är han tillbaka igen, då i sällskap med Lotta och brorsan. Då ska vi upptäcka Malmö! 
 
Men det var egentligen inte det jag ville berätta. Det jag ville säga var att denna mulna tisdag insåg jag att jag inte bara kan låta helgerna gå utan att något mer spännande händer i mitt liv. Jag har ett konstant kli i kroppen och nu närmar sig dagen som jag for utomlands till Centralamerika förra året, och jag blir alltid lite stressad av årsdagar och känner att jag måste uppleva, längta, äventyra mer. Så det slutade med att jag bokade en flygbiljett till Paris! Där kan man inte dyka förstås, men min älskade Linh möter upp mig där (hon bor i Frankrike just nu) och vi ska, för att citera henne, "vandra runt i Marais & Montemartre, gå längs Seine, dricka vin och äta gott på uteserveringar, runda bord och värmelampor, pimpla drinkar och ragga på fransmän!! och äta ost/bakelser". Alltså, jag är så pepp. Detta kalas ska jag finansiera genom att äta gröt hela oktober samt söka jobb. Och när oktober månad gått blir det Paris helgen efter att jag skrivit min första tenta denna termin! 
 
 
Jag var i Paris 2009 innan studenten. Det var en jäkligt rolig resa, men vi bodde lite illa i ett läskigt område på den smutsigaste tunnelbanelinjen med skottlossning utanför vårt hotell, och vi fastnade lite väl mycket på turistfällorna, så det ska bli fint att få en chans att se en annan sida av stan. Bara få vandra i mysiga kvarter, dricka vin och hitta på dumheter med min bästa vän. 

middagspicknick i lundagård

Igår åkte jag in till Lund för kvällshäng med Lisa. Min väska var packad med picknickfilt och kaffe i termos, Lisas väska var packad med hummus, bulgursallad och annat gott. Vi la oss i Lundagård nära campus och domkyrkan. Det var precis som en ljummen sommarkväll i juli, fast det är september. Hela veckan har varit så orimligt varm. Ingen har jacka på kvällarna, uteserveringarna är proppade med folk, mina klasskompisar har flipflops på fötterna. Vi var långt ifrån de enda i Lundagård, det satt folk lite här och var med picknick, cyklar och hundar. I byggnaden bredvid sjöng en kör i flera timmar medan himlen blev mer och mer rosa. Jag fattar inte att det är så härligt just nu! Jag och Lisa pratade psykologi, mumintroll, kärlek och annat bra. Och det var min torsdag. 
 
 
 
 

du får mig att se färger

För cirka en vecka sedan vaknade jag av lägenheten badade i solsken och fiskmåsarna skrek utanför fönstret. I ett förvirrat ögonblick kändes det som att jag var hemma mitt i skärgårdssommaren. Men det var en vanlig höstmorgon i Skåne. Jag stekte pannkakor till frukost, spelade Veronica Maggios senaste album för att peppa inför kvällen, och åt pannkakorna med mammas hemmagjorda blåbärssylt medan staden vaknade. På min innergård var några barn ute och målade med kritor på gatan. Min högljudda granne lyssnade på sin sedvanliga arabiska ramsa. Jag tände rökelse för att dämpa lukten av mitt snuskiga fläktfilter som alltid luktar svagt av cigarettrök (trots pannkaksfrukost). Jag förstår aldrig det där romantiserandet av hemmafester där folk står i köket och röker under fläkten - hur kan det någonsin vara något härligt? (apropå Maggios ena låt och lukten i mitt kök från tidigare hyresgäster). 
 
Kvällen var fantastisk. För då gick vi och såg Veronica Maggio på Mejeriet i Lund. Vi var ett gäng klasskompisar som beställde hem indisk mat från ett litet hak i Lund, sedan satt vi i en lägenhet i Vildanden och trängdes med papadoms, paranthas, ris, currys och vin runt ett matbord med vidöppen balkongdörr och lite mer Maggiolåtar i bakgrunden. Så himla fint och gott. Och inne på ett mycket varmt och kvavt Mejeriet sjöng vi med i alla låtar och jag kände alla känslor på samma gång - att jag ville att sommaren skulle börja om, att jag ville vara kär, att jag ville dansa sjunga känna gråta skratta flyga. 
 
En mycket bra fredag, helt enkelt.