om du lutar dig mot solen, så lutar jag mig mot dig

Jag ligger i soffan just nu och det är kolsvart och ruskigt utomhus, vinden rycker brutalt av de första gulnande löven från träden på min gata. Det här blir min sista avslappnade, sega kväll på ett tag, för imorgon börjar mitt officiella tentaplugg om jag ska klara salstentan i psykologi innan resan till Paris. De två senaste helgerna har jag fått besök. Förra veckan var pappafamiljen här med hundar och syskon. Det var en helg fylld av promenader, septembersol, skördemarknad och hotellfrukostar allt medan Malmö och Lund visade sig från sina bästa sidor. Och de här allra första dagarna i oktober har mina andra favoriter från Stockholm varit här.
 
 
Jag och Malin. 
När jag satt hemma och väntade på att det skulle bli kväll i fredags var jag så otålig att jag började sortera strumpor i garderoben och balansera på pinnstolar för att nå upp att dammsuga bort spindelnät från stuckaturerna i taket. Jag har längtat efter mina vänner i flera veckor. 
 
 
Jag, Malin, Elin, Sofie, Linda. 
Men de kom till slut och vi låg uppe och viskade till långt efter midnatt. Värmeljusen fladdrade tryggt i draget på fönsterbrädan, någon somnade djupt innan oss andra, och hela golvet var täckt av madrasser, väskor och kläder. Det kändes så jäkla mysigt att jag aldrig ville somna. 
 
 
Vi vaknade när det var lördag. Första oktober. Malmö badade i solsken och vi satt i mitt lilla kök och åt knäckebröd och jordgubbssmoothie. Några på stolar, andra på golvet. "Det luktar bränd banan", var Lindas kommentar om min rökelse. Vi spenderade nästan hela dagen utomhus, vandrade omkring på Malmös gator och i parker, gick i second hand butiker, köpte tokiga örhängen och åt falafel. Och sedan låg vi och trängdes i min lägenhets enda säng och tog en eftermiddagsnap, drack te och spelade livade kortspel som fick oss att tjuta rakt ut. 
 
 
När kvällen kom gick vi för att testa en restaurang ingen av oss varit på men som alla rekommenderar - Kao's. Folkets park var fin med rislyktor. 
 
 
Kao's gav oss ett litet dåligt intryck först när vi kom in, eftersom att det verkade som att ingen jobbade där och allting var lite rörigt och konstigt. Men så fort vi började spela sällskapsspel i väntan på maten, och när maten väl kom, kändes allt mycket bättre. Jisses, vilken god mat! Allting är veganskt och väldigt vällagat. Jag åt salladstaco på kryddig pulled jackfruit med rotfruktspommes och aioli. Alltså mmmm. 
 
 
Efter en svinhärlig (och sen) lördag blev det söndag. Vi åkte in till Lund för att gå på brunch på Mejeriet. Nästan alla löv på husen är blodröda nu så det behövde jag föreviga. 
 
 
 
På brunchen frossade vi i nybakat bröd, färskost, smoothies, potatissallad, vindruvor, kladdkaka, ostar och så vidare. Vi hade alla en liten food baby när vi långsamt traskade därifrån ut i höstluften. Det kändes hela tiden som att det skulle börja regna men oktober ville väl att vi skulle få en sista fin dag ihop. 
 
 
Sofie och Elin. 
Här är höstglädjen :) 
 
 
Vi gick runt litegrann i Lund och klättrade i träd bland annat. 
 
 
Vi åkte hem till Malmö och hann spela en sista runda kort innan det var dags att gå till tågstationen. Fy vad de här fyrtioåtta timmarna gick fort. Man fattar verkligen hur viktiga ens vänner är för en när man inte kan träffa dem så mycket eller ofta som man egentligen vill. Det är inte alltid så jäkla lätt att bo i en ny stad när man känner saknad och förvirring. 
 

Kommentera här: