hemliga rum i lundagård

Helg igen. Jag fattar inte hur veckorna kan gå så fort. Igår hade vi sista sittningen för terminen - en tacksittning för våra faddrar för att visa vår uppskattning över nollningen. Jag har själv inte varit med så mycket i planeringen och blev därför sjukt imponerad av hur mina klasskompisar hade ordnat med tema, pynt, egenskrivna sånger, quiz och mycket mer. Hela fredagen var tjugosju grader varm cirka, och vi satt på en solig volleybollplan i gräset på Vildanden innan trerättersmiddagen började. Jag var glad hela kvällen och hela natten, jag hade så himla roligt. Vi dansade på Blekingska nationen till låtar som egentligen hör hemma i en annan tid i mitt liv men som får ny betydelse här och nu, i studentlivet i Lund.
 
Den här lördagen var det lika varmt och fint. Jag mötte upp Filippa i Lund för att det var ett helt gratis event under dagen där det var öppet hus till byggnader i Lundagård - universitetshuset och kungahuset. Jag är så glad för att jag och Filippa kan hitta på sådana här saker ihop. Jag älskar ju gamla byggnader och knarriga golv, och Filippa pluggar ju husbygge och sådant och tycker också att det är spännande!
 
 
Vi gick in i universitetshuset först. Lyssnade på en liten föreläsning i aulan om hur det byggdes och har förändrats över åren. För över hundra år sedan var det totalt cirka femhundra lärare och studenter i Lund så alla höll till i det här vita antikinspirerade huset. Taket i aulan var så fint! Jag och Filippa kände oss mycket allmänbildade när vi kunde gissa rätt på i princip alla kungaporträtt i pelarsalen. Jag antar att grundskolan lyckades lära oss någonting, trots allt.
 
 
Sedan gick vi till andra sidan Lundagård för att titta i kungahuset. Det ringde i domkyrkan för att det var bröllop på gång.
 
 
Kungahuset har ett runt torn vi gick upp i. Det var en sned och ganska omöjlig trätrappa som vindlade sig upp dit. Det finns någon gammal skröna om att Karl XII skulle ha ridit uppför den trappan, men det är troligtvis inte sant. Ingen hästkrake hade kunnat ta sig upp i den, tror jag. Vi fick en bra utsikt härifrån.
 
 
 
Efter vår rundvandring var klar skiljdes jag och Filippa åt och innan jag åkte hem till Malmö promenerade jag runt i stan en stund. Det var sparrisfestival på Stortorget med en orkester som spelade. Det såldes smörstekt sparris, sparrisglass, sparrissoppa och annat gott! Det händer så mycket i Lund nu under de första veckorna av sommaren, jag gillart! Rapsen har blommat ut men syrenerna doftar fortfarande över hela stan.

Kommentera här: