lundalivet och mys på Möllan

Nu är snart min första vecka som nybliven Skånebo slut. Alltså, mitt liv har tagit en drastisk vändning nu när jag inte ser mig själv som någon med helgjobb på ett tag (förutom studier) så det känns som att veckan på något vis är slut när det är fredag, även om kanske helgen är roligast förstås. Det har varit intensivt, minst sagt, de här senaste dagarna. Ända sedan jag tog det där tåget ner till Malmö, träffade Linh, packade upp mina pryttlar, så har det rullat på i en faslig fart. Jag var sjukt nervös inför skolstarten. Kände mig som trettonåriga Emilie som med trevande steg smög sig in i högstadiekorridorerna och kände hur folks dömande blickar förföljde en längs skåpen. Så var det förstås inte i måndags i Lund. Det var skratt och kaffedrickande och förväntansfulla studenter i Socialhögskolans cafeteria på måndagseftermiddagen. Upprop, inskrivning, kladdkaka och citronmuffins med faddrarna, introduktion till nollning, kall promenad i vinterkvällen till nationerna för att bli medlem. 

Jag har promenerat runt i området Möllan där jag bor i Malmö, besökt de asiatiska matbutikerna, halkat på isen på torget, köpt thaimat, känt doften av indisk mat och falafel. Jag har gått förbi Folkets park när solen precis går upp, trängts på tåg till Lund. Det har varit föreläsningar, prat med nya vänner, mikrovågsköer för att värma matlådeluncher, sömnig handstil på skrynkliga block. Jag har så många spännande personer i min klass. Några är nitton år och kommer direkt från gymnasiet men har ett brinnande intresse för människor. Det finns också de som är över femtio. Någon har en austistisk syster. En har jobbat som konditor i Schweiz. Vissa har barn, pendlar från andra städer i Skåne, pusslar vardagen med sambos. Någon har redan jobbat ett tag på kvinnojour, det finns en med rosa hår, och en annan har en syrisk familj boende hos sig. En man var med under AIDS-skräcken på åttiotalet. Och så är det jag då, som använder google maps för att hitta hem till min lägenhet och som kom hem från Centralamerika förra veckan och aldrig egentligen har jobbat med utsatta människor, eller ens som assistent, men jag hoppas att jag också kommer tillföra bra saker till denna brokiga skara av drygt nittio studenter. 

Förutom föreläsningar, tjocka böcker, ett bibliotek som ser ut som Hogwarts, kaffedrickande och plugg har det var nollning under veckan också. Vi har dansat på Mårtenstorget, firat midsommar, druckit jordgubbsbål, haft pubquiz på Hallands nation och lekt massa lekar. Så himla, himla roligt. Ett bra sätt att lära känna folk. Jag stormtrivs och känner att jag gjort precis rätt val. 

Häromdagen kom Gudrun Schyman och föreläste också! Superintressant. Det var fullsatt aula på nästan fyrahundra personer och hon pratade om socialt arbete, diskriminering, kön, föräldraledighet, pengar, jobb. Inte så mycket nytt jag inte hört förut egentligen men ändå bra fakta och en kul mix av gravallvarligt och humor. Känner mig så lycklig som får spendera dagarna med människor som älskar att diskutera och reflektera, att jag får sitta på föreläsningar och suga in kunskap om sådant jag gärna engagerar mig i, att det känns som att jag får så många härliga vänner. 

Idag var Lund så vackert att det gjorde ont i ögonen. Frosten på kullerstenen på Bredgatan, det dimmiga solljuset i Lundagård och de krispiga träden vid Socialhögskolan. Solen sken prick hela dagen på klarblå himmel och det var elva minus som bet en i kinderna. Jag har haft föreläsningar och varit på universitetsbiblioteket och lånat böcker. Grät en skvätt i korridoren för att jag fick höra av CSN att jag inte blev beviljad lån och bidrag utan att jag får ansöka igen i mars när min första kurs är slut. Kände att jag som tyckt att studenter som ätit koppnudlar varit dumma och lata fick ta tillbaka mitt uttalande för om jag ska vänta på pengar till mars kan jag inte ens köpa filmjölk känner jag. Det var enda sorgen denna vecka. Annars är allt bra. 

Jag älskar lundaskånskan. Jag önskar att jag också fick svänga på orden så som de gör här. Puss och kram. 1 linh:

skriven

åh vilket fint inlägg! :D <3

Svar: Tack :D :D
Emilie

2 Syster:

skriven

Varför fick du inte ta lån för? De är ju super konstigt...

Svar: För att jag tog bidrag hösten 2010 när jag bara gick tre veckor och sen hoppade av min kurs för att den var så tråkig. Bidraget jag fick för en månad skulle då ha betalats tillbaka men det visste inte jag.
Så nu måste jag "uppvisa studieresultat" innan jag kan bli beviljad igen. Vilket blir mars, för då är min första kurs slut....
Och jag får inget utbetalt i efterhand för januari och februari så jag är måttligt förbannad.
Emilie

Kommentera här: