hemmastudier och självdisciplin, hur gör man?

Det blev helg och timmarna tickar på och jag borde studera men är expert på att skjuta upp saker och gör hellre annat, trots att det jag studerar är mycket roligt. Jag har så dålig ordning känner jag, vet inte vad som förväntas av mig eller hur jag ska planera upp det egna arbetet. Lördagen började med att jag låg och drog mig i sängen och lyssnade på stadens ljud utanför fönstret (dessa gamla lägenheter är inte så väl isolerade), sedan kokade jag te och slog mig ner i soffan för att läsa några kapitel. Jag fick ändå en del gjort på förmiddagen. 

Vid tvåtiden mötte jag upp min kära vän Filippa vid busstationen - vi skulle till IKEA! Tänk vad härligt det är med vänner som Filippa; ibland ses man inte på flera år men när det väl sker är det så hårda kramar att man kippar efter luft och sedan pratas det i munnen på varann och det finns så mycket att berätta och dela med sig av. Och vänskapen är alltid lika okomplicerad och fin och viktig. Jag älskar det. Vi strosade runt i mer än tre timmar, fikade med kaffe och morotskaka, fick vagnen med våra prylar stulen två gånger (vilken galning ser inte att det ligger två jackor och en stor väska i vagnen som INTE är deras?!), och jag plockade på mig doftljus, växter och förvaringslådor bland annat. Men jag kunde inte handla så mycket som jag ville på grund av CSN-knaset såklart. Och jag har en del saker jag vill ha som är hemma i Stockholm. Det ska skeppas ner vid tillfälle. 
 
Resten av lördagen spenderades hemma hos mig. Vi lagade panang curry till middag, Linhs syster Lisa kom och åt med oss, och sedan satt vi på golvet och drack te och pratade resor, försvunna föremål och besatthet. Det doftade så gott hemma! Rökelse i köket, thaimat och doftljus i en salig blandning, haha. 
 
Min söndag har mest bestått av städning, Melissa Horns nya album i högtalarna och mer tedrickande. Jag har försökt studera men det har gått sådär. Blev distraherad och började sortera i garderoben och hittade min älskade kamera som inte fick följa med till Centralamerika, så jag blev nykär på nytt och fotograferade istället för att läsa om socialpolitik. Men jag lyckades tugga mig igenom fem tunga kapitel idag i tre olika böcker ändå. Och imorgon är ingenting schemalagt i skolan så jag är den första att åka till bibblan för lite studiero! Tänkte sitta där under dagen innan det är dags för nollning igen under kvällen. 

Om det är någon som har studietips eller billiga inredningstips till hands tas det tacksamt emot! 
 
 

lundalivet och mys på Möllan

Nu är snart min första vecka som nybliven Skånebo slut. Alltså, mitt liv har tagit en drastisk vändning nu när jag inte ser mig själv som någon med helgjobb på ett tag (förutom studier) så det känns som att veckan på något vis är slut när det är fredag, även om kanske helgen är roligast förstås. Det har varit intensivt, minst sagt, de här senaste dagarna. Ända sedan jag tog det där tåget ner till Malmö, träffade Linh, packade upp mina pryttlar, så har det rullat på i en faslig fart. Jag var sjukt nervös inför skolstarten. Kände mig som trettonåriga Emilie som med trevande steg smög sig in i högstadiekorridorerna och kände hur folks dömande blickar förföljde en längs skåpen. Så var det förstås inte i måndags i Lund. Det var skratt och kaffedrickande och förväntansfulla studenter i Socialhögskolans cafeteria på måndagseftermiddagen. Upprop, inskrivning, kladdkaka och citronmuffins med faddrarna, introduktion till nollning, kall promenad i vinterkvällen till nationerna för att bli medlem. 

Jag har promenerat runt i området Möllan där jag bor i Malmö, besökt de asiatiska matbutikerna, halkat på isen på torget, köpt thaimat, känt doften av indisk mat och falafel. Jag har gått förbi Folkets park när solen precis går upp, trängts på tåg till Lund. Det har varit föreläsningar, prat med nya vänner, mikrovågsköer för att värma matlådeluncher, sömnig handstil på skrynkliga block. Jag har så många spännande personer i min klass. Några är nitton år och kommer direkt från gymnasiet men har ett brinnande intresse för människor. Det finns också de som är över femtio. Någon har en austistisk syster. En har jobbat som konditor i Schweiz. Vissa har barn, pendlar från andra städer i Skåne, pusslar vardagen med sambos. Någon har redan jobbat ett tag på kvinnojour, det finns en med rosa hår, och en annan har en syrisk familj boende hos sig. En man var med under AIDS-skräcken på åttiotalet. Och så är det jag då, som använder google maps för att hitta hem till min lägenhet och som kom hem från Centralamerika förra veckan och aldrig egentligen har jobbat med utsatta människor, eller ens som assistent, men jag hoppas att jag också kommer tillföra bra saker till denna brokiga skara av drygt nittio studenter. 

Förutom föreläsningar, tjocka böcker, ett bibliotek som ser ut som Hogwarts, kaffedrickande och plugg har det var nollning under veckan också. Vi har dansat på Mårtenstorget, firat midsommar, druckit jordgubbsbål, haft pubquiz på Hallands nation och lekt massa lekar. Så himla, himla roligt. Ett bra sätt att lära känna folk. Jag stormtrivs och känner att jag gjort precis rätt val. 

Häromdagen kom Gudrun Schyman och föreläste också! Superintressant. Det var fullsatt aula på nästan fyrahundra personer och hon pratade om socialt arbete, diskriminering, kön, föräldraledighet, pengar, jobb. Inte så mycket nytt jag inte hört förut egentligen men ändå bra fakta och en kul mix av gravallvarligt och humor. Känner mig så lycklig som får spendera dagarna med människor som älskar att diskutera och reflektera, att jag får sitta på föreläsningar och suga in kunskap om sådant jag gärna engagerar mig i, att det känns som att jag får så många härliga vänner. 

Idag var Lund så vackert att det gjorde ont i ögonen. Frosten på kullerstenen på Bredgatan, det dimmiga solljuset i Lundagård och de krispiga träden vid Socialhögskolan. Solen sken prick hela dagen på klarblå himmel och det var elva minus som bet en i kinderna. Jag har haft föreläsningar och varit på universitetsbiblioteket och lånat böcker. Grät en skvätt i korridoren för att jag fick höra av CSN att jag inte blev beviljad lån och bidrag utan att jag får ansöka igen i mars när min första kurs är slut. Kände att jag som tyckt att studenter som ätit koppnudlar varit dumma och lata fick ta tillbaka mitt uttalande för om jag ska vänta på pengar till mars kan jag inte ens köpa filmjölk känner jag. Det var enda sorgen denna vecka. Annars är allt bra. 

Jag älskar lundaskånskan. Jag önskar att jag också fick svänga på orden så som de gör här. Puss och kram. Frostiga ögonfransar, rödvin och vänner

Jag kom hem i tisdags. Blev hämtad på flygplatsen av en kär vän, frös arslet av mig på vägen från bilen till huset, åt saltlakrits redan samma kväll. Det är så underligt när man kommer hem, ena dagen sitter man på en stol under stjärnorna i en varm huvudstad i Centralamerika, nästa dag dricker man kaffe och tittar på landningsbanan i New York, och den tredje fryser tårna till is i fel skor hemma i Svea rike. Och allt gick så snabbt. Borta så länge, men hemma efter så kort tid. Minns de flesta dagar tydligt i detalj, men minns också min frukost hemma i Annas kök innan resan och då kändes det som att det fanns oändligt med tid. 

Har en sådan rysligt bra medvind i mitt liv just nu och jag tackar, skrattar och tar emot med öppna armar. Jag kom in i Lund, det som jag velat så länge. Jag har en etta i Malmö som väntar på mig. Jag har familj, vänner, kärlek och glädje i livet. Känner mig stark och förväntansfull. I skrivande stund sitter jag på ett försenat snabbtåg som tar en omväg till Mjölby på vägen ner till Skåne men det gör inget, och imorgon börjar jag skolan. Kan inte ens beskriva hur det känns för det är så kaotiskt med tankar och känslor i kroppen. Solen skiner så starkt idag och alla träden är frostigt vita och glittrar, kan inte slita blicken från fönstret för att det är så himla vackert. 

Under veckan hemma i Stockholm har jag kramats med människor jag tycker om, druckit rödvin och te och kaffe, lagat mat, busat med hundarna, hälsat på mina kollegor, ätit godis... Mina ögonfransar frös till is under en skogspromenad med Ullis och Sofie och vi förevigade det i bilden här under. Veckan har varit fullspäckad och så himla rolig! Nu ser jag fram emot allt det nya. 

Tack till alla som gjorde min första vecka i Sverige så himla bra och fin, ni är bäst! Vi hörs snart, såvida jag inte fastnar under en hög av studielitteratur och inte kommer loss.