let's talk about catcalling

Okej. Centralamerika har verkligen en charm, med god mat, gulliga städer, vulkaner och orörda skogar. Men, ursäkta ordvalet, i helvete vad jobbiga och obehagliga alla latinodudes är här. Det är en ihärdigt jäkla visslande, tutande, ropande, stirrande. Och tro mig, jag kom inte hit i tron om att man som vit, blond tjej skulle få vara osynlig på gatan. Inte heller är det så att jag inte upplevt detta tidigare. I Indien blev det ett himla ståhej varenda gång jag och Ullis gick ut på stan i jakt på lite lunch, besökte en marknad eller tittade på ett tempel. Och Indien kunde verkligen gå mig på nerverna, och ibland var jag rädd, kände mig illa till mods av allas blickar. Men det var oftast bara stirrande, det var sällan som någon sökte kontakt med oss (ja, förutom alla dessa hundratals kort de ville ta på en då). 

Här är de så jävla vidriga. Gubbar, killar, pojkar - det spelar ingen roll. Det är "ooo woow", "hey lady", "sexy girl" och folk som vägrar flytta sig ur vägen när man kommer gående på stan, det är män i bilar som saktar ner bredvid en och vevar ner rutan, biljettsnubbar på bussen som pussar en i pannan. De tar i en, synar en uppifrån och ner, ropar ohörbara spanska ord efter en. Och varje gång det händer blir jag mer och mer irriterad, det kokar i mig och hur mycket jag än försöker ignorera dem känns det så JÄKLA förnedrande att de tror att de har rätten att bete sig såhär. Det gör mig på dåligt humör. Förstör min eftermiddag. Får mig att vilja åka någon annanstans. 

För några dagar sedan när Clara och Elisabeth var ute och gick i Leon körde en kille på motorcykel upp till dem, öppnade gylfen och tog ut kuken så att de fick sig en ordentlig titt. När vi var i San Pedro i Guatemala tog en kille ett redigt tag i Jessicas rumpa när vi gick på stan. När vi satt på färjeterminalen i La Ceiba satt det en man i en bil och tittade på oss medan han rörde vid sig själv. Han vek aldrig med blicken trots att han fick äcklade och arga stirr tillbaka. När jag gick hem själv en kväll på Utila för att jag inte mådde bra vid middagen, klockan var åtta, kom två killar på moppe körande och saktade in bredvid mig och försökte få min uppmärksamhet. De körde bredvid i säkert två minuter innan de gav upp. Jag tittade bara ner i marken. På resten av vägen hem ropade killar saker efter mig och gjorde "kss kss"-ljuden. Tyckte Utila var ganska läskigt och obehagligt så fort man inte gick med en stor grupp. 

Det är så jäkla surt och orättvist att man alltid ska känna sig iakttagen, illa till mods, eller att man ska behöva tänka två gånger angående vilket transportmedel man ska ta bara för att man är kvinna och troligtvis kommer bli trakasserad så fort man sätter sin fot ute på stan. 

Vi träffade två danska killar i Copán i Honduras som tyckte att det var en dum idé att vi skulle betala så mycket för en egen van, varför tog vi inte bara lokalbussen? När jag sa att det inte kändes tryggt att göra det och att vi blivit avrådda kontrade de med att säga att de just åkt lokalbussen och att det inte var någon fara alls, hur lätt som helst. Jag orkade inte diskutera med dem, men tänkte tyst för mig själv att det är klart att de hade en fridfull resa ifred. De är ju inte tjejer. 

Nåväl, jag vet inte var jag vill komma med denna rant. Jag vet att jag själv valt att åka hit. Då får jag väl acceptera kulturen för det den är. 

Men den fucking suger, och idag är jag bara arg. Gav både isblickar och fingret åt männen på stan idag, men ingenting hjälper ju, jag vet det. De är redan förstörda och kommer vara gubbslem för resten av sina liv ändå. 

Nu ska jag gå upp ur poolen och klä på mig. Tack och hej för denna gång. 
1 Sanna:

skriven

I hear ya, samma hände med mig i Chile och då var jag t.o.m med min pojkvän

Svar: Så jävla vidriga. Ingen respekt överhuvudtaget, med eller utan kille i sällskapet.
Emilie

2 Elin:

skriven

Haha jag hade varit såå arg!! Herregud jag hade nog aldrig överlevt med min ilska mot sånt uppförande xD

Svar: Haha nä, du hade nog inte det... Men du skulle se mina isblickar nu, har nog aldrig sett så ond ut i hela mitt liv! Och jag använder fingret en del nu också. Jag vill inte att de ska tycka att jag är det minsta trevlig.
Emilie

3 Linh:

skriven

Det är förfärligt................................ :( :( Älskar dock dina taggar "catcalling - latino culture - sexist bastard - sexist bastards " haha.

Svar: Är fan det värsta med de här länderna. Gör att jag tycker mindre om det bara av den anledningen även om jag försöker ignorera dem. Men är svårt att alltid känns sig iakttagen och otrygg.
Haha, jag skrev posten i vredesmod :P
Emilie

Kommentera här: