Fyra spärrade bankkort

"Ditt kort som slutar med 5519 kan vara utsatt för bedrägeri, det har stängts för internet/utlandet, ring 0771-800700, dygnet runt, för att verifiera kortköp. Mvh Handelsbanken"
 
Det här smset fick jag mitt i natten för några dagar sedan, ungefär tolv timmar efter att Cissi precis spärrat sitt norska bankkort efter konstiga transaktioner. Jag gick in på Facebook för att fråga Handelsbanken om det fanns något annat sätt än telefonsamtal vi kunde prata, eftersom att det kostar mig 23:50kr i minuten att ringa härifrån till utlandet. Jag tänkte kanske FaceTime/Skype/Whatsapp? Men icke. Handelsbanken lever på stenåldern och vill inte hänga med i den moderna tiden så att ringa på telefon var det enda som var möjligt fick jag höra. 
 
Jag pratade med banken och tydligen hade de låst mitt kort efter två misstänksamma försök till bankomatuttag i USA, som inte gått igenom eftersom att jag aldrig har mer än tusen kronor tillgängligt på kortet. Någon hade velat plocka ut 4700 kronor och sedan 3500 kronor. Banken frågade var jag befann mig och om det var jag som velat ta ut pengar och jag skrattade och sa att nä, jag är i Panama. Så vi spärrade kortet. 
 
Under dagen var vi i kontakt med våra vänner vi reste med tidigare och berättade för dem vad som hänt. Och det visade sig att även danska Elisabeth och amerikanska Jessica råkade ut för bedrägerier. Elisabeth förlorade 200 dollar. Jessica 600 dollar. Båda ska dock få pengarna tillbaka. 
 
Antagligen blev våra kort kopierade någonstans i Nicaragua då kanske, där befann vi ju oss senast tillsammans allihop. Otäckt, tycker jag. Man måste ju använda bankomaterna, hur ska jag veta om det är något fuffens med bankomaten jag använder? 
 
Tur att jag har ett till bankkort, nu använder jag det tills jag kommer hem. 
 
Mitt bästa tips till er som är ute och reser: ha ALDRIG mycket pengar tillgängligt på kortet! Utnyttja hellre tillgången till wifi och för över pengar strax innan det är dags att gå till bankomaten. Och jag har alltid kortet låst för internet. Ska jag köpa en flygbiljett låser jag upp kortet för köpet och när det är klart låser jag det igen. 
1 linh:

skriven

fy vad obehagligt! Tur att man får tillbaks det av banken...

Svar: Ja, och tur att banken är vaksam ibland och säger till en
Emilie

2 mamma:

skriven

Ditt nya kort och kod har kommit idag.

Svar: Perfekt!
Emilie

Kommentera här: