mitt 2015

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
 
Jag kan inte riktigt komma på så många saker förutom att jag dök med riktiga hajar för första gången i mitt liv (hade dem två meter ifrån mitt ansikte!) samt att jag reste till en för mig helt ny och outforskad del av världen. 

Vilka länder besökte du?  

Jag var i Egypten två gånger på dykresa, men var ju mest ute på havet och inte riktigt i landet om man säger så. Sedan var jag en helg i Köpenhamn, och i slutet av året New York, Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa rica och Panama i en härlig salig röra. 

 
Är det något du saknade år 2015 som du vill ha år 2016?
 
Lite mer balans mellan att antingen sväva på moln och skratta jämt och att ligga och gråta i soffan i mörkret. Och lite mer tid med mina vänner och familj, mindre jobb liksom (vilket det nog blir eftersom att jag ska börja plugga! Men kanske att all tid går åt till det istället då). 
 

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?

Oj, svårt. Kanske den fjärde oktober då jag äntligen fick lämna tristessen hemma och åka ut och resa. Och den tjugoåttonde december då jag fick antagningsbeskedet att jag kommit in på min utbildning i Lund. 

Vad var din största karriärsmässiga framgång? 

Haha, med tanke på att detta var året då jag sa upp mig från mitt jobb som delansvarig på frukt och grönt på Hemköp så är det ju knappast ett steg framåt i karriären... Men INNAN jag sa upp mig utvecklades jag dock mycket på mitt jobb och jag blev väldigt duktig på det jag höll på med! 

Och din största framgång privat? 

Att jag vågade säga upp min lägenhet och mitt jobb och göra det jag ville göra helst av allt; resa. Och att jag kom in på universitetet tack vare högskoleprovet jag gjorde för några år sedan får man väl också se som en framgång. 

Vad spenderade du mest pengar på?

Mat, andrahandshyra, flygbiljetter och resandet. 

Vilket tv-program tittade du på? 

Jag har inte haft någon tv men Netflix har varit min bästa vän. Serierna jag tittade på mest under året var Outlander (<3<3<3 såg flera gånger om!), Game of Thrones och Lark Rise to Candleford. 

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2015?

Var jag än varit tycks Justin Bieber och Enrique Iglesias förfölja mig, haha. Men annars är det nog Major Lazers låt Lean On som vi skriksjungit och dansat till här de senaste månaderna. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Gladare! Så mycket gladare! Gud, 2014 var mitt värsta år i vuxen ålder. Det här året har varit så himla mycket bättre. Det har fortfarande varit en del tårar men inte ens i närheten av året innan. 


Vad önskar du att du gjort mer?

Sparat mer pengar, hälsat på min farmor oftare, engagerat mig i någon volontärorganisation, inte gjort exakt allting i sista minuten jämt. 

Den maträtt du åt oftast 2015?

Under första halvan av året: min vegetariska lasagne jag lagade jämt för att den är så himla billig, god och ger så många matlådor. Andra halvan av året: bönor och ris - bläääää

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?

Var i Costa rica och badade i Stilla havet, red i flera timmar och åt fruktsallad och glass till middag! 

Högsta önskan just nu?

Att jag kommer att trivas med mitt nya liv i Skåne. Att jag får många nya vänner. Att ingen i min närhet blir sjuk eller råkar illa ut. Och fred på jorden, blablabla, jamen ni fattar. 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Mindre stress över framtiden, det löser sig ju alltid på något sätt ändå. Färre tårar över män som inte förtjänar det och kanske lite fler spontana småresor till människor jag tycker om :) 

Vad fick dig att må bra? 

Oändliga tekvällar med mina bästa personer, pill i håret, min roadtrip till släkten i Blekinge, min fluffiga hund. Utekvällar med mycket dans, frukostar med mina fina kollegor, bokandet av flygbiljetter. Ljusa sommarnätter som aldrig tar slut. 

Vem saknade du?

Gammelmormor, som alltid. Går saknaden nånsin över? Och alla mina vänner som bor långt bort från Sverige, vi ses sällan eller aldrig. 

Vad är du mest stolt över?

Att det mesta jag gjorde under 2015 var för att jag ville det, och inte för att det förväntades av mig. Jag lyssnade mycket på mig själv. 

tjejer som sjunger på spanska och doften av mynta

När vi kom till Panama city sov vi två nätter på ett hostel i business district som heter Casa Areka. Det var ganska billigt, rent, med air con och en liten pool. Men personalen var lite lam och det låg i ett ganska ocharmigt område med köpcentrum och tutande trafik. Det var dock skönt att starta vår stadsvistelse där, vilken glädje att kunna vara i poolen och bada mitt bland den kvävande, varma stadsluften. 

Idag packade vi ihop. Vi vinkade in en taxi och bad honom köra oss till gamla stan. På vägen dit hade vi en konversation på haltande spanska där jag förstod vartenda ord han sa men kunde inte ge några svar förutom några korta meningar med så dålig grammatik att min gymnasielärare hade rodnat. Så fort vi kom fram till gamla stan och vårt nya hostel, Luna's castle, kändes allt bättre. Långt borta var skyskraporna, vi välkomnade de små gatorna och fönsterluckorna och charmiga husen. Och jösses, vad stort vårt hostel är! Flera enorma tolvbäddsrum, minst sex meter i takhöjd, stora fönster, knarriga mörkbruna trägolv och målningar i taken. Helt fantastiskt. Och, två barer, en innergård och massa kul folk verkar det som. Just nu håller hostlets bartender på att förbereda inför kvällen så han skramlar runt i köket med lime, kokos, ananas, ingefära och mynta. Kokar, mixar, hackar. Det doftar gudomligt på hela våningen. Och i rummet bredvid där jag sitter nu är det tre tjejer som spelar gitarr och sjunger glada och fina låtar på spanska. Mycket peppig stämning. Folk applåderar och sjunger med. 

Tänkte ju att jag skulle börja fotografera lite igen och nu är det väl dags med tanke på att gamla stan är så fin här, men annars har jag haft noll lust och inspiration hur länge som helst! 

Idag har vi mest vandrat omkring. Fiskmarknad, lämnat och hämtat tvätt, svettats, pekat finger åt vidriga män (kan de ALDRIG lämna en ifred???!) och handlat mat och nyårsförnödenheter. Vi har bunkrat upp med sangria! 

Hörs vi inte innan nyår önskar jag er ett Gott Nytt År nu! Hoppas ni alla har roligt, det ska iallafall vi ha här i Panama city! :) 


Från vårt rum har vi en bra utsikt över stans vatten och skyline. 

hejdå santa catalina

Vi blev helisolerade här i Santa Catalina för det finns knappt internet här i byn! Ni måste förstå chocken för oss moderna människor som har varit mycket bortskämda hittills med wifi på varenda hostel och ibland till och med på bussterminalen. 

Julen har passerat, vi har dykt, spelat kort med glada kanadensare och glassat i poolen. En hel bok har jag läst ut också på bara tre dagar. 

Idag åker vi till Panama city för att ladda inför nyår! Då blir det både wifi och bilder, så håll ut lite till så uppdaterar jag snart! Kram 


Här står Nicole och jag och fryser på julaftonsmorgonen i väntan på en buss som inte dök upp. Cissi knäppte bilden. Regn, vind och rått väder uppe i bergen. Fyfan, det är inte alltid så drömmigt att resa såhär som folk tror.