welcome to paradise

Allt är inte solsken och vita stränder här. Jag tittade igenom Cissis bilder och videoklipp från september och hittade vår regniga eftermiddag i Aow Leuk. Detta är ett av mina favoritställen på Koh Tao, Aow Leuk är en liten strand i syd som är fantastiskt fin med klart vatten, korallrev och tystnad. Denna dag när vi åkte dit dock var det inte lika paradislikt. Vi snorklade en stund men det blev kallt och regnet vräkte ner. Hela himlen öppnade sig och enda utvägen var att åka hem. Jag kunde inte se någonting när jag körde så jag hade mask och snorkel på mig, oh yes. 
 
 
hello handsome. Japp, detta är jag. 
 
 
brum brum. 
 

hajar och sköldpaddor i Shark bay

Ett av de bästa ställena att snorkla på omkring Koh Tao är Shark bay. Det finns absolut inga fina koraller att se - allting är dött. Hela botten är täckt av bruna, döda koraller och det finns knappt någon fisk över huvudtaget. Anledningen att åka till Shark bay är för att det är ett av väldigt få ställen på Koh Tao där man kan se både hajar och sköldpaddor. Små, skygga black tip reef sharks håller till där på sena eftermiddagen och har man en väldans tur kan man även råka på några green turtles. 
 
Vilken tid ska man åka dit? Sena eftermiddagen är bäst. Absolut allra tidigast klockan fyra. Jag brukar åka dit mellan halv fem-fem och snorkla så länge det är ljust. 
 
Hur tar man sig dit? Shark bay ligger på söder sida om ön och det går inte längre att ta sig stranden för den är reserverad för hotellgäster till resorten som ligger där (plus att vägen dit är alldeles eländig om man inte har cross eller fyrhjuling), så enklaste sättet att ta sig Shark bay är att hyra en moppe för hundrafemtio baht, köra på huvudvägen mot Chalok och parkera vid ett ställe som heter O.K Bungalows som ligger på vänster sida av vägen innan man kommer till Freedom beach. På vägen till O.K Bungalows kan man stanna på New Heaven och titta på bebissköldpaddorna som bor i dykshopen och donera lite pengar till Eco Koh Tao som föder upp sköldpaddorna för att sedan släppa dem i frihet runt ön. Det tar ungefär tio minuter att köra till O.K Bungalows från Mae Haad. När man parkerat där promenerar man nerför stentrappan ner till vattnet till deras lilla brygga och så kan man hoppa i vattnet därifrån och snorkla. 
 
Var ser man hajarna och sköldpaddorna? De är ofta inte speciellt djupt. Jag har sett dem de flesta gånger runt två meters djup så man behöver inte simma ut långt till havs. Shark bay är ganska stort men det tar inte lång tid att simma över till andra sidan. Hajarna cirkulerar oftast runt i mitten eller på andra sidan borta vid klipporna, så simma över dit och titta. Sköldpaddorna kommer oftast in och käkar ganska grunt, ibland så grunt att man kan stå upp i vattnet. Allt handlar om tur egentligen... Rätt ställe i rätt ögonblick. Åk dit med en grupp vänner och sprid ut er och sök efter dem! 

Vad behöver man ha med sig? Mask och snorkel, hehe. Nä men allvarligt, ta med fenor också för annars är det inte en chans att man kan simma ikapp hajarna! de är väldigt skygga och sticker oftast så fort de får syn på en så man får jäkta efter litegrann om man vill ha en bra titt på dem, och det är helt omöjligt utan fenor. Har man inga egna kan man hyra mask, snorkel och fenor i Mae Haad eller Sairee. 
 
Var försiktig med strömmarna i Shark bay! Är vattnet vågigt och vilt så spara snorklingen till en annan dag och simma inte ut för långt ut då det kan vara ganska strömt. 
 
Lycka till! 

PS. Även om korallerna är döda betyder inte det att man kan stå på dem, tänk på att det fortfarande finns varelser som lever där som kan bli skadade, till exempel de stackars sjögurkorna - mosa inte dem. Och jaga inga djur, och RÖR INGENTING. Jag kokar av ilska när jag ser folk som simmar upp till sköldpaddor och klappar dem. Det är helt oacceptabelt, glöm inte det. 
 
 
 
 
 

tillbaka i vattnet efter ledigheten

28 oktober
 
Imorgon börjar jag en Deep Specialty kurs med mina två forna svenska elever som nu är tillbaka på ön! Kul! Jag ska göra kursen lite som jag gjorde den med syrran, alltså låta dem vara mer delaktiga i att planera dyken, navigera och även skjuta upp min SMB (plastkorven man blåser upp och som far upp till ytan), så att de får känna sig mer ansvariga i dyken och så lär de sig mer också :) Två kul dagar tror jag att vi kommer att ha. 
 
 
 
Känns bra att komma tillbaka ner i vattnet igen efter att ha varit ledig i tre dagar. Vädret suger men det spelar ju ingen större roll när man är under ytan ändå.