sjöstjärnesim och pilotvalar i solnedgången

18 februari
 

Jag skulle så gärna vilja skriva mer än vad jag gör, men det går bara inte.
Det blir för mycket intryck på en dag och till slut bara virvlar det i skallen av ord och berättelser och minnen som jag så gärna vill knappa ner på tangentbordet, men alltid kommer det något i vägen så som en middag på Nongs med finaste vännerna, fyra dyk på en dag som fullkomligt suger ur all energi ur kroppen, carbonarakväll som slutar senare än planerat eller en kväll då jag inte vill starta datorn överhuvudtaget utan bara ligga på sängen och lyssna på syrsorna. 
 
Häromdagen när jag åkte hem från Crystal var solen på väg ner och hela himlen var åter igen sådär rosa och orange som Koh Tao är nästan varenda kväll. När jag svishade förbi blombuskarna efter Asia Divers doftade det helt plötsligt syren. Syren, hägg och juni. Jag kunde knappt tro det, var tusan kom den doften ifrån? Jag fick ett sting av hemlängtan men skakade ganska snabbt av mig den då jag insåg hur miserabelt och grått det är hemma just nu. Ingen hägg så långt ögat kan nå. 
 
Jag längtar sällan hem. Jag vet inte när jag någonsin kommer hem. Berättade jag att jag till och med funderat på att göra min instruktörsutbildning efter att ha jobbat som Divemaster ett tag? Ja, det kunde jag väl aldrig tro. Men jag tror att någonstans inom mig finns den där glädjen av att lära ut, träffa folk och visa dem undervattensvärlden. Jag älskar att assistera kurser. Jag har gjort långt fler kurser än vad jag någonsin behövt för min utbildning, men jag vill ha så mycket erfarenhet som det bara går och därför har jag assisterat kurser nu även efter att min utbildning är klar (fick mitt DM nummer för en vecka sedan: #321804 WIHOOO!) och det är vad jag har gjort den senaste veckan. 
 
Jag bestämde mig för att assistera en hardcore kurs. Verkligen göra det svåraste svåraste jag kunde tänka mig. Det som alla DMT's och DM's drar sig från att göra, den sortens kurs som får instruktörer att sucka, stöna och skaka av rädsla... Nej, men ungefär. Vad för slags kurs är det tänker ni? En kinesisk open water. En grupp icke simmande icke engelsktalande kineser som aldrig varit i djupt vatten, som inte vet något om havet och fiskar, som tror att man kan gå under vattnet och som aldrig vill vara barfota, som hatar att bära tunga väskor och som har svårt att skilja på höger och vänster. Jag kör stenhårt på stereotypen här nu, jag vet att det finns undantag, men efter att ha observerat kinesiska elever på båten under tre månaders tid samt nu även assisterat två kinesiska kurser med fyra elever i varje kan jag nu dra vissa slutsatser. 
 
Det var kul att äntligen få assistera min mentor, Suki. Hon är en fantastisk instruktör och hon om någon vet hur man lär kineser att dyka. Första dagen i poolen var lite av en mardröm. En man hade aldrig varit i djupt vatten förut så han stod på poolkanten med all utrustning i flera minuter och drog sig för att hoppa i vattnet. Han svettades, skakade och fick nästan tårar i ögonen, så nervös var han. En tjej hade ingen koll över huvudtaget på sin kropp på vattenytan så hon sjönk ner med ansiktet i vattnet gång på gång och gjorde inget för att få sig själv i ordning så jag fick konstant simma dit och vända på henne. En annan tjej kunde inte simma ens det minsta lilla, så när hon skulle simma upp från poolbottnen, cirka tre meter, sprattlade hon med armarna och formade kroppen som en sjöstjärna och sedan kom hon ingenstans förstås förrän jag kånkade upp henne. Jag fick konstant vara på min vakt när vi var ute i havet och dök. De här två kurserna är de hårdaste jag gjort, jag har aldrig fått kämpa så mycket. Jag var helt slut i kroppen efter båda dyken och andades upp all luft i tanken fortare än jag någonsin gjort tidigare eftersom att jag fick lyfta, flytta, dra, putta och styra eleverna i rätt riktning medan de sprattlade med tårna och inte kom någonstans. Eller så gled de in i reven eftersom att de inte simmade bra nog när det var strömt. Men samtidigt har jag haft så himla roligt. För även om kineser må vara de mest omöjliga eleverna någonsin så lärde sig i slutet. De behöver bara mer tid. Och vilket otroligt tacksamt folk att jobba med! Hela tiden ler de, tackar, tycker att man är hjälte som hjälper dem. Jag har varit omtyckt och fått kramar och fått nervösa frågor på knackig engelska och blivit fotograferad och tagen i hand. Och jag har lärt mig så himla mycket under dessa två kurser. 
 
En eftermiddag när vi kom tillbaka upp på båten efter sista dyket utbrast Emily och Steve "Look! It's whales out there!" och genast sprang vi alla till ena sidan på båten och kisade ut mot havet. Vi tittade och tittade och tittade men såg inget annat än vågornas vita skum och solen som glittrade mörkt orange i vattnet. Tills helst plötsligt någon stort och grått kom upp från vattenytan och blåste en stor fontän med vatten upp mot skyn. VALAR!!! SKYNDA SKYNDA. Så fort alla dykare var tillbaka på båten satte kaptenen kurs ut mot det blå där vi såg dem komma upp och ner och visa sina mörkgrå ryggar. Hela styrkan på båten samlades i fören och där satt vi och oade och aade när vi såg valarna simma runt båten. Pilotvalar var det. Vi applåderade och sköljdes över av den där magiska euforin som börjar i magen och sedan sprider sig ut till tåspetsarna och som får hjärtat att slå lite extra hårt. De var kanske fyra stycken. Eller sex. Det var lite svårt att räkna. Vilka fantastiska varelser som bor i havet, och som låter oss njuta av dem på det här viset. Så vackra, ståtliga, enorma. Solen gick ner och vi satt på båten i solnedgången och tittade på val. Vi fick nästan nypa oss själva lite. Ibland är det svårt att inse att detta är verkligheten och inte något man kokar ihop i fantasin. 
 
Idag började jag mitt internship hos Crystal. Kommer nu att jobba gratis hos dem i fem dagar fram till söndag då jag och Ollie måste åka till Burma på visa run. När vi är tillbaka kommer min kära far och syster och Göran till ön, det är ju helt otroligt att det är så snart redan. Då har jag en paus i mitt internship när de är här för då ska vi bara dyka, snorkla, upptäcka ön och äta gott. När familjen har åkt hem ska jag göra resterande nio dagar av mitt internship. 
 
Idag gjorde jag en scuba review på morgonen för fyra personer. Emily hjälpte mig och såg till att jag gjorde allt korrekt och det kändes bra. Alla var lättsamma och glada och det gick väldigt smidigt och snabbt att göra alla skills i poolen. Det kändes lite häftigt att göra detta faktiskt. Jag fick bra feedback efteråt, en kvinna sa att jag varit väldigt tydlig och hjälpsam i poolen. Det gjorde mig glad att höra. På eftermiddagen ledde jag två dyk för två kunder och hade Emily längst bak i ledet. Nästa scuba review och nöjesdyk får jag klara mig själv, men det känns okej. Jag vet vad jag sysslar med, särskilt vad gäller att leda dyk. Det kommer att bli fem smockfulla dagar nu när jag får jobba hårt och verkligen lära mig vad det innebär att arbeta som en Divemaster, det känns både nervöst och spännande! 

Kram från en glad nybliven Divemaster :) 
 
Här kommer lite bilder från Coralies kamera:
 
 
Zuzanna och jag i slutet på januari.
 
 
Hawksbill turlte på Twins. Jag, Rob, Zuzanna och Coralie var helt lyriska. 
 
 
 
 
Vackraste anemonerna i havet!
 
 
Jag och Coralie. 
 
 
1 Pappa:

skriven

Det är nära nu !!!

2 sexy mama:

skriven

Emilie fyfan vad roligt för dig att du känner att du vill hålla på med allt under vattenytan o lära andra allt du kan o vet :D stanna o njut o jobba med det o dem som du älskar! Som vi sagt förut är ju vi här hemma kvar o väntar på dig när du kommer hem nångång :):D nu kanske din polett äntligen ramlat ner den med :D

3 Elisabeth Aagren Engblom:

skriven

Nejnej!! Ingen hägg, ingen syren! Det luktar snöblaskigt töväder, smuts på rutan och grådassigt morgonhumör :-) Stanna där du är och kom hem till sommaren! Nu har jag precis kört Göran till Arlanda, ta hand om honom är du snäll :-) Tänkte skicka med några svenska äpplen från mig ("Frida") men jag visste inte vad tullen i Thailand skulle tycka om det... Men din pappa har säkert med sig allt du behöver :-) Kram

4 Elisabeth Aagren Engblom:

skriven

PS: Håller med "Sexy mama"
Stanna!! :-)

Kommentera här: