Hur har livet varit som camper?

Nu är äventyret definivt över, jag och Niklas är nämligen tillbaka i Jessica och Andrews hem i Melbourne igen. Flyget från Auckland gick bra förutom att det var en del turbulens så kaffet ställdes in och jag fick börja om min film flera gånger då tv:n var lite knas. Apropå kaffe och tv kan jag nämna att vi flög med Qantas, då får man en egen tvskärm och gratis mat och varm dryck :) Som på långflygen kan man väl säga.

Så, hur har livet som camper varit?FRIHETEN:
Friheten vi har haft genom att hyra campervan istället för att köpa busspass och resa med buss har varit oslagbar. Jag skulle absolut rekommendera alla som åker till NZ att hyra van istället för att åka buss. Vi har kunnat röra oss precis som vi vill (förutom på de vägar som det krävts fyrhjulsdrift på) och vi har stannat var vi vill och sovit i det fria eller på vackra campsites. Visst, bekvämligheten och hygienen är säkert bättre på buss och hostel... men... nja, campervan slår ändå allting med hästlängder. De som reser med buss har inte möjligheten att stanna och titta på vattenfall när och var de vill, eller stanna vid en scenic lookout för att fotografera eller laga en god lunch - det har vi haft.

MATEN: Okej, låt mig vara ärlig... Maten har inte varit toppen. Det beror nog faktiskt inte på vanarna eller möjligheten att laga god mat, för vi har haft jättebra kök, utan snarare på att vi alla har varit fattiga campers. Vi har levt på nudlar, pasta med pastasås, ris med baked beans, ris med sås, potatis med baked beans, havregryn (och nu menar jag naturella, olagade havregryn) med mjölk och frukt. Thats it. Vi har lyxat några gånger med att köpa kött, som den gången vi åt hamburgare men det har inte varit en vana. Vi lyxade en gång i Franz Josef också genom att gå på restaurang och äta lunch... ÅHH. Men, vår mat har varit enkel och snabb att laga och sådant är skönt. Vi har haft ett kök i Skylon som man fäller ut, det har två plattor och går på gas. Köket i Gemini var portabelt med en platta, även det en gasspis.PENGAR: Vi har levt sparsamt och eftertänksamt. Vi har handlat Home Brand och Budget vad gäller matvaror (motsvarar väl Eldorado och Coop Xtra kan man väl säga) och sparat in på alla cent där. Vi letade så gott vi kunde efter de billigaste vanarna som motsvarade våra behov och fick i slutändan två Spaceships för 7990 dollar sammanlagt inklusive bond, försäkring etc etc. Bensinen är billigare på NZ än vad den är i Sverige, när vi tankat full tank har det gått på cirka 80 dollar. Vi har gjort otroligt mycket gratissaker och njutit av vackra landskap helt gratis, till exempel åkt och tittat på vattenfall eller gått tracks och bushwalks :) Ibland har det varit lite jobbigt att tänka på pengar hela tiden och alltid äta den billigaste och sämsta maten, men vi har försökt unna oss så gott vi har kunnat genom att till exempel gå på bio, simma i simhallen med vågmaskin och ström, äta lyxlunch på restaurang och sådana saker. Man får tänka att ju mer man snålar och sparar desto mer saker kan man göra :)ATT SOVA TRE STYCKEN I VARJE VAN:
Jag skulle tippa på att sängarna i våra vanar var ungefär 1,20m breda. Kanske 1,30 men absolut inte mer än det. EFtersom att vi varit sex stycken på två bilar har vi sovit tre stycken i varje. Det har varit trångt. Mycket trångt. Det var skönt de nätter det var iskallt (som den gången utanför Queenstown då vi såg vår andedräkt i bilen och det var -1 grad och disken utanför frös och vi var tvungna att skrapa rutorna på morgonen) då vi kunde mysa ihop och trippelspoona. Då hade jag inget emot att det var trångt för man ville få all värme man kunde få. Men de gånger det var solsken på morgonen och man låg inklämd någonstans och svetten rann på ryggen och man kravlade sig ut som ett misshandlat djur på morgonen... hrrm, inte lika skönt då va. Men vi hade roligt på kvällarna då vi låg och skrattade och pratade innan vi sa gonatt. VÅRA FRUKOSTAR: Varenda morgon, ja, faktiskt i stort varenda morgon under de fem veckorna åt jag och tjejerna frukost i Skylons säng på morgonen. Pojkarna var lite latare och sömnigare och åt antingen choklad eller ingenting alls på morgonen när de stigit upp. Niklas åt muslibars den sista tiden. Iallafall, tillbaka till Skylons säng. Vi klämde in oss alla fyra tjejer i sängen, medan Nils låg i något hörn, och åt frukost. Det har varit mestadels plain havregryn med lite mjölk (och frukt ibland), men den sista tiden lyxade vi med att köpa flingor eller musli att äta med mjölken. Några gånger kokade vi upp havregrynsgröt. Varje morgon har varit mysig och rolig då vi suttit där med morgonrufs och pyamas och spillt i sängen och planerat dagens aktiviteter. När vi kom tillbaka till hostlet i Auckland skojade vi om att vi skulle behålla traditionen med frukost i sängen och förslag kom att vi skulle tränga oss in på Nils säng följande morgon. Nils var INTE positiv till det förslaget. Och, jag måste bara tillägga: Long-life milk är svaret på era böner! Det är perfekt när man inte har kyl :)HYGIENEN:
När man är en camper på Nya Zeeland får man ta de tillfällen som ges för att göra sig ren. Vi har rakat våra ben i ett handfat på en public toilet i Taupo, badat i iskalla Lake Taupo, tvättat håret i bäckar och handfat och även då och då betalat cirka 2 dollar för en varmdusch på varierade ställen. Eller smygit oss in på Base Backpackers och duschat... eller duschat kalldusch på någon camping när det funnits. Men ja, tro det eller ej så har vi faktiskt varit rätt fräscha. Jag menar, vi har ju inte luktat illa. Jag har använt både deo och hudkräm varje dag *stolt* ;) Jag äger ju dessutom cirka 37 par trosor så jag har faktiskt bytt underkläder varje dag (hostar några gånger och tänker på andra i gänget samtidigt som jag skrattar).ATT RESA SEX STYCKEN: Vi har kommit varandra mycket nära under de här fem veckorna. Mycket nära. Haha, vi skäms inte för att prata om sådant man egentligen inte pratar om när man är socialt medveten. Vi var till sist på tighta att vi hade koll på varandras toalettvanor och underklädesbyten och annat. När någon gick på toaletten kunde en annan ropa glatt: Ska det bli skönt att bajsa? Vi har varit ett lagom stort gäng och vi har haft sjukt kul tillsammans. Jag kan inte tänka mig att man skulle vara några personer mindre. Festkvällen i Auckland var ju hima rolig just för att vi var så många och kunde leka massa lekar på rummet innan vi begav oss ut. Jag kommer sakna alla väldigt mycket nu när allt är över och man helt plötsligt bara är två eller ensam igen.ALLT SOM ALLT:
Jag tycker att de fem veckorna på NZ var sjukt kul och de gick otroligt fort. NZ måste nog vara ett av de vackraste länderna i världen, om inte det vackraste, och jag har aldrig sett så otroliga landskap förut. De har verkligen allt: glaciärer, gröna berg, vattenfall, stränder, sjöar och hav. Åh. Något coolt är att medan vi har varit på NZ har vi varit först i världen med att se en ny dag :)

Jag ångrar inte den här resan, ångrar inte att jag var tvungen att låna lite pengar för att göra den, ångrar ingenting. Jag skulle inte vilja vara utan de här minnena. Det har varit jobbigt ibland när man har haft ont om pengar, varit trött på maten, när det regnat och när man känt sig smutsig - men allt bra väger upp det dåliga.