när min syster glömde Tuva

Idag på morgonen när Cissi och hennes kompis Jenna vaknade vandrade de upp som trötta zombies och stapplade in i köket. De öppnade kylen, konstaterade att det inte fanns någon mjölk och klädde därför på sig för att gå ner till ICA och morgonhandla.

Jag satt vid datorn, färdigduschad och i färd med att redigera lite gamla bilder innan Malin skulle dyka upp för fika. Cissi och Jenna kom hem, åt frukost. Timmarna gick. Malin kom. Cissi och Jenna gjorde sig i ordning och hade sedan bråttom ut genom dörren för att bege sig till tåget till stan. Jag och Malin satt i köket, drack te, åt chokladkaka och pratade nervöst om våra resor.

Plötsligt säger Malin:

- Var är Tuva? Hon har inte kommit och hälsat.

Ja, var är Tuva? tänkte jag då. Jag brukar inte reflektera över hundarna när jag är hemma, eftersom att de inte märks. Happi brukar ligga och snarka i soffan och Tuva brukar ligga i mitt rum i sin resebur. När hon idag inte dök upp då jag och Malin ropade blev jag panikslagen.

TUVA!? Var tusan var hon????

Jag ringde då Cissi i panik eftersom att hon busat lite med Tuva på morgonen. Frågade i falsett var i helvete Tuva var någonstans, gissa vad jag fick till svar?

- JÄVLAR, JAG GLÖMDE HENNE PÅ ICA!

Herregud. Herregud. Herregud. Det var två och en halv timme sedan Cissi var på ICA och handlade mjölk. Jag och Malin kastade oss ut i hallen och rusade så fort vi kunde på det hala berget ner till ICA för att till vår lättnad se lilla tussen Tuva sitta fastknuten där i en krok. Runt omkring henne stod en massa människor och ojade sig och försökte klappa henne (Tuva gillar inte främmande, det gick inte så bra för dem att lyckas röra henne). Jag rusade fram och knöt upp kopplet samtidigt som skammen spred sig i kroppen. Människorna trodde förstås att det var JAG som glömt hunden. Jag hasplade fram något om att det var min syster som glömt henne och att det minsann var sista gången hon fick gå ut med henne.

- Jaa, vi har ringt polisen, sa en kvinna med sur min och glodde på mig.
- Ehh, okej, tack. Jag ska ringa dem och säga att hon kommit till rätta nu.
- Ja, det får du nog göra.

Jag och Malin vandrade generat hemåt till mig och innan jag ringde polisen ringde jag upp Cissi än en gång och vrålade rasande ut min ilska i luren. Sedan ringde jag polisen. De hade fått in en anmälan om att "en ensam liten collie" satt vid ICA och hade gjort det i mer än två timmar. Jag sa att jag hade hämtat henne och gubben muttrade att "det var ju bra".

Älskade Tuva. Hon var glad när hon kom hem och hon fick många kramar och pussar. Jag vågar inte ens tänka på hur jag hade reagerat eller känt om hon inte hade suttit kvar vid ICA när jag och Malin kom dit...

Hur TUSAN kan man glömma hunden????

Jag har förlåtit Cissi. Tuva kom ju hem.

Men det var några hemska minuter där, det vill jag lova.